Εθισμός στο στοίχημα: Συμβουλές για πρόληψη

hary53@gmail.com
9 Νοεμβρίου, 2023
601 Προβολές

Ο εθισμός στο στοίχημα είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Το online στοίχημα είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και δυνατότητες κέρδους. Όμως, αυτή η διασκέδαση μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική συμπεριφορά ή ακόμα και εθισμό. Ο εθισμός στο στοίχημα είναι ένας τύπος διαταραχής ελέγχου των παρορμήσεων όπου έχετε ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο στην επιθυμία σας για να στοιχηματίσετε, ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι οι πράξεις σας μπορούν να βλάψουν τον εαυτό σας και τους άλλους και ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον σας. Η ανάγκη για στοίχημα μπορεί να κλιμακωθεί, εξελισσόμενη σε πιο επικίνδυνα στοιχήματα, με περισσότερα χρήματα ή και πιο συχνά.

Ο εθισμός στο στοίχημα ή στον τζόγο γενικότερα συνδέεται με μια σειρά από σοβαρές προσωπικές και κοινωνικές συνέπειες όπως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία, η χρεοκοπία, η διάλυση της οικογένειας, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, η επίθεση, η απάτη, η κλοπή και πολλές ακόμα. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για το άτομο καθώς και για τους φίλους, την οικογένεια, τον χώρο εργασίας ή την κοινότητα. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για την πρόληψη του στοιχηματικού εθισμού.

Πως να αναγνωρίσετε τον εθισμό

Το πρώτο βήμα προς την σωστή αντιμετώπιση του εθισμού, είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα. Ένας προβληματικός παίκτης είναι κάποιος που δεν μπορεί να σταματήσει το στοίχημα παρά τις αρνητικές συνέπειες. Ακόμα κι αν ένα άτομο χάνει χρήματα, φίλους και οικογένεια, ένας προβληματικός παίκτης θα συνεχίσει να παίζει. Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε εάν εσείς ή ένας φίλος έχει αναπτύξει πρόβλημα με τον τζόγο. Αυτά είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ο τζόγος μπορεί να είναι πρόβλημα:

  • Αλλαγή στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά τους
  • Έντονες εναλλαγές της διάθεσης, ειδικά μετά τη νίκη ή την απώλεια ενός στοιχήματος
  • Σκέφτονται συχνά τον τζόγο
  • Λένε ψέματα για το χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύονται για το στοίχημα όταν τους ρωτούν γι’ αυτό
  • Χρησιμοποιούν το στοίχημα και το τζόγο για να ξεφύγουν από προβλήματα ή αρνητικά συναισθήματα
  • Ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από όσα είχαν προγραμματιστεί ή χρήση χρημάτων που προορίζονται για απαραίτητα έξοδα όπως η πληρωμή ενοικίου για τζόγο
  • Αποτυχημένες προσπάθειες να μειώσουν ή να σταματήσουν τον τζόγο
  • Χρέη που δεν μπορούν να εξηγήσουν
  • Περνούν πολύ χρόνο στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές στοιχηματικών site
  • Μιλούν πολύ για τα τυχερά παιχνίδια, καυχώνται για τις νίκες τους στον τζόγο και αποκρύπτουν τις απώλειες τους
  • Δανεισμός ή κλοπή χρημάτων για τυχερά παιχνίδια ή για εξόφληση ενός χρέους
  • Χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που συνήθως απολάμβαναν
  • Περνούν λιγότερο χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

Εθισμός στο στοίχημα: Πώς μπορείτε να αποφύγετε

Ο εθισμός στο στοίχημα μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε εσάς και τους γύρω σας. Υπάρχουν όμως τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να εθιστείτε και να αποφύγετε το να γίνετε ψυχαναγκαστικός παίκτης. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τον εθισμό στο στοίχημα:

  • Θέστε ένα όριο στο πόσο χρόνο σκοπεύετε να αφιερώσετε στον στοίχημα. Ένας καλός τρόπος είναι να βάλετε μια υπενθύμιση χρόνου στο κινητό σας. Παράλληλα, φροντίστε να εξισορροπήσετε το στοίχημα με άλλες μορφές ψυχαγωγίας.
  • Βάλτε ένα όριο στα χρήματα που σκοπεύετε να παίξετε. Στοιχηματίστε μόνο χρήματα που έχετε την πολυτέλεια να χάσετε και αντιμετωπίστε το στοίχημα ως το κόστος της διασκέδασης σας. Μην παίζετε με χρήματα που προορίζονται για τα βασικά σας έξοδα διαβίωσης.
  • Μην πίνετε αλκοόλ ενώ παίζετε. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την κρίση σας, έχετε λιγότερο έλεγχο στις παρορμήσεις σας και αυτό σας οδηγεί σε μεγαλύτερα ρίσκα και λάθος αποφάσεις.
  • Να θυμάστε συνέχεια ότι το στοίχημα είναι μόνο για ψυχαγωγία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος για να κερδίσετε χρήματα.
  • Αποφύγετε να κυνηγήσετε τις απώλειες. Ποτέ μην συνεχίσετε να στοιχηματίσετε για να προσπαθήσετε να κερδίσετε πίσω χαμένα χρήματα.
  • Παίξτε όταν αισθάνεστε θετικοί και θέλετε να διασκεδάσετε. Μην χρησιμοποιείτε τον τζόγο για να αντιμετωπίσετε ή να ξεφύγετε από συναισθήματα άγχους, μοναξιάς ή κατάθλιψης.

Αντιμετώπιση της αρχής του εθισμού

Αν η ενασχόληση σας με το στοίχημα δείχνει σημάδια πως έχει φτάσει στον εθισμό, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Πρώτα απ’ όλα θέστε κάποια όρια στον εαυτό σας. Φροντίστε στο λογαριασμό σας στο στοιχηματικό site να έχετε μόνο το ποσό των χρημάτων που είστε έτοιμοι να χάσετε. Αν τα χάσετε όλα, μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε κατάθεση περισσότερων χρημάτων. Αν ξεπεράσατε το όριο σας, αυτό είναι το σημάδι ότι πρέπει να σταματήσετε.

Ορίστε ένα χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα που θα μείνετε στα στοιχηματικά site και κλείστε τις εφαρμογές μόλις τελειώσει ο χρόνος σας. Το να παραμείνετε ασφαλείς ενώ παίζετε τυχερά παιχνίδια, απαιτεί τακτικά διαλείμματα. Βγείτε έξω για λίγο καθαρό αέρα για να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να αποφύγετε να χάσετε τον χρόνο και τα χρήματά σας. Αφιερώστε χρόνο σε άλλα χόμπι και μην αφήσετε τον τζόγο να γίνει η κύρια μορφή ψυχαγωγίας σας.

Εθισμός στο στοίχημα

Οι νόμιμες στοιχηματικές στην Ελλάδα, όπως η Bet365, επιμένουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του κινδύνου του εθισμού στο στοίχημα.

Αν ο εθισμός στο στοίχημα επιμένει

Είναι πολύ σημαντικό όσοι ασχολούνται με το διαδικτυακό στοίχημα να αναγνωρίζουν τη διάκριση των ορίων μεταξύ διασκέδασης και εθισμού, ψυχαγωγικής εμπειρίας και προβληματικής συμπεριφοράς. Το να καταλάβετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, όπως σε όλες τις μορφές εθισμού, είναι το πρώτο βήμα. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε γιατί αναπτύχθηκε ο εθισμός και ποια άλλα άγχη ή προβλήματα προσπαθείτε να αποφύγετε. Μην διστάσετε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό που θα σας εξηγήσει ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας του εθισμού στον τζόγο.

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας χρειάζεται βοήθεια μπορείτε να καλέσετε στην γραμμή βοήθειας για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια 1114 ή να απευθυνθείτε εδώ:

ΚΕΘΕΑ (κεντρική διεύθυνση επικοινωνίας)
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σορβόλου 24, 11636 Αθήνα
τηλ.: 210 9241993 – 6, φαξ: 210 9241986

 

Συγγραφέας hary53@gmail.com